Hoe haal ik het beste uit mijn scheiding?

 In Ervaringsdeskundige

Bereid, hoe raar dit ook klinkt, best je scheiding voor zodat je krachtiger en zelfzeker kan beginnen aan een nieuw hoofdstuk!

Scheiden doe je niet zomaar. Daar gaat een lange tijd aan vooraf.
En of je er nu zelf voor kiest om uit elkaar te gaan, voor een voldongen feit wordt gesteld of samen beslist, pijn doet het onvermijdelijk !

Word je voor een voldongen feit gesteld, is de kans reëel dat je door een groot gevoel van onmacht en onwezenlijkheid wordt bevangen. De emotionele rollercoaster is onvermijdelijk waardoor je makkelijk de controle over de situatie verliest.

Kies je ervoor (samen of alleen ) de relatie te beëindigen, is het verdriet daarom niet minder groot. Meestal voel je je al een poos niet meer zo oké in de relatie. Vermoedelijk heb je al uren gepraat over wat je dwars zit en ben je op zoek gegaan naar oplossingen om je relatie alsnog opnieuw op rails te krijgen. Maar wat doe je als de communicatie zoek is?
Wat doe jij als de alarmbel afgaat?

Begin de zoektocht naar jezelf.
Waar komt dat gevoel van onbehagen vandaan?
Wat loopt er mis waardoor ik (en/of mijn partner) mijn gedachten richt op een scheiding?
Kortom je neemt alle aspecten van je relatie onder de loep. Gaat het wel zoals ik het wil? Voel ik me gelukkig in mijn relatie? Wat moet er beter? Wat moet er anders en vooral hoe kan ik dit veranderen?
Praten helpt je antwoorden te vinden. Soms kan een goeie babbel met een vriendin hier al uitkomst bieden. Soms heb je nood aan dat ietsje meer, een extra hulplijn om  je gedachten te herkennen, te ordenen en nieuwe inzichten te creëren. Iemand die de juiste vragen stelt waarbij je zelf de antwoorden vindt maar die je ook op weg helpt met de praktische kant.

En dan kom je tot de conclusie : voor mij lukt het niet meer…Maar hoe moet het nu verder? Is dit de juiste beslissing voor mij?
Duizenden vragen spoken door je hoofd.
Belangrijk is dat je weet dat je de juiste beslissing neemt. Eens je daarvan overtuigd bent, kan je dit nieuwe hoofdstuk vol zelfvertrouwen tegemoet gaan. Blijf zoeken naar wat voor jou het beste voelt, neem je tijd!

Wie ben ik om mijn kinderen dit aan te doen? Ik ontneem hen hun houvast! Wat gaat er met hen gebeuren, hoe gaan ze reageren?
Kinderen zijn flexibeler dan je denkt. Bovendien zullen ook zij zich beter voelen met een mama en papa die apart wonen EN gelukkig zijn dan met samenwonende ouders die constant ruzie maken of elkaar in stilte tolereren. Geloof me, kinderen hebben heel snel door dat het niet goed zit, zij bezitten hiervoor een zesde zintuig (vooral hoog -gevoelige kinderen pikken deze negatieve energie snel op).
Licht je kinderen op het goede moment in. Doe dit pas eens je beslissing definitief is en je hen dit op een rustige manier kan uitleggen. Laat hen duidelijk merken dat hen geen enkele schuld treft en je liefde voor hen onvoorwaardelijk is. Bereid je voor op hun vragen en  sta open voor hun verdriet, dit hoort bij het proces.

Waar ga ik wonen? Ga ik huren of opnieuw kopen?
Belangrijk is hier om geen overhaaste beslissingen te nemen. Probeer tijd te nemen om een nieuwe woning te vinden. Het is essentieel dat deze nieuwe stek ook echt een nieuwe thuis kan worden! Je hebt een plek nodig waar het goed voelt om tot rust te komen, een plek waar de positieve energie stroomt zodat je terug op krachten kan komen. Misschien kan je tijdelijk terecht bij familie of vrienden? Of kan je iets huren voor een korte duurtijd tot je je nieuwe plekje gevonden hebt?

Ik ben samen met mijn man eigenaar van een woning. Moeten we verkopen? Kan ik in de woning blijven en mijn man vragen om te verhuizen? Kan ik de woning overnemen?
Indien je samen met je man een woning bezit, zijn er verschillende mogelijkheden.
De woning kan verkocht worden of één van jullie beiden kan de woning overnemen. Ook hier hangt alles af van het financieel plaatje. Hebben jullie nog een hypothecaire lening lopen? Hoeveel is er vandaag nog verschuldigd? Kan jij (of je man) de lening overnemen?

Kan ik het financieel aan om alleen verder te gaan?
Welke kosten komen allemaal op mij af?
Hebben jullie afzonderlijke rekeningen, ben jij verantwoordelijk voor het gezinsbudget of is het je man die alle financiële zaken behartigt? Weet je helemaal niet welk budget je nodig hebt om de maand door te komen? Of zit je hoofd momenteel zo vol met emotionele zaken dat je voor het praktische geen ruimte meer hebt? Door een overzicht te maken van alle  maandelijkse vaste kosten , jaarlijks terugkerende uitgaven en rekening te houden met onvoorziene kosten krijg je  een realistische kijk over het financiële. Ik ga jullie geen rozengeur en maneschijn voorspiegelen maar je huishoudelijk budget eens onder de loep nemen met een derde persoon, kan in veel gevallen al heel wat andere perspectieven bieden. Kosten voor de kinderen worden bijvoorbeeld gedragen door beide ouders, en wegen dus minder zwaar door op jouw budget. Of je man heeft misschien een dure hobby, een serieuze hap uit het gezinsbudget dat nu verdwijnt….
Door deze tekening te maken, kom je soms tot de conclusie dat je meer aankunt dan je dacht. Dat het helemaal niet zo “onmogelijk” is.

Hiermee bedoel ik niet dat het makkelijk is om op je eentje (met of zonder kinderen) financieel rond te komen !
Als alleenstaande mama met 2 puberende kinderen (het derde en tevens oudste exemplaar staat al op eigen pootjes, oef!)  weet ik dat het elke maand een nieuwe rekensom is.

Ik denk dat ik zo nog wel even door kan met het opsommen van vragen die door je hoofd spoken. Ik laat de verdere invulling aan jou over! Zit jij vandaag met deze of andere vragen? Wil jij graag eens alles op een rijtje zetten maar weet je niet waar beginnen? Ik begeleid je graag doorheen je proces. De uitkomst hoeft helemaal geen scheiding te zijn, het kan ook een zoektocht zijn naar het afstemmen van je eigen ik op het ego van je partner en kinderen.

vermogen-om-te-stoppen

JE NIEUWE WEG BEGINT BIJ JEZELF ! 

        

Ik heb zelf ervaren wat een coach voor je kan doen en vandaag wil ik voor jou iets betekenen. Ik begeleid je bij het vinden van een antwoord op al je vragen, bij het zoeken van oplossingen voor elk argument dat je tot hier toe tegenhoudt om voor jezelf te kiezen.

Mijn persoonlijke zelfontwikkeling werd in gang gezet door een fantastische loopbaancoach en is nu niet meer te stoppen. Ik ondervind vandaag dat de betekenis van “de kracht in jezelf” en “de kracht van je gedachten” niet uit de lucht is gegrepen… Met een praktische en emotionele begeleiding help ik je graag een nieuwe weg in te slaan!

 

Uw coach, Nathalie

Het Huis van de Vrouw
huisvandevrouw@gmail.com

Recent Posts
Reacties
  • Ian
    Beantwoorden

    Hoe goed je ook met de ander kunt praten, een scheiding blijft altijd zwaar. Bedankt voor dit artikel.

Geef een Reactie